ASID DAN ALKALI
SIFAT-SIFAT
BAHAN BERASID DAN BERALKALI DAN NEUTRAL
MENGENAL
PASTI BAHAN BERASID, BERALKALI DAN NEUTRAL
- Makanan
mempunyai rasa yang berbeza
- Contoh:
Manis, Masin, Masam, Tawar, Pahit
- Bahan
makanan mempunyai rasa yang berbeza-beza disebabkan oleh sifat kimianya.
- Sifat
kimia makanan ditentukan oleh kandungan asid dan alkali di
dalamnya
- Jadual
yang berikut menunjukkan contoh berasid, beralkali dan neutral serta
rasanya.
- Bahan
berasid mempunyai rasa masam
- Bahan
beralkali mempunyai rasa pahit
- Bahan
beralkali terasa licin apabila disentuh.
Eksperimen Kehadiran
Asid
Bahan Berasid
menukarkan warna Kertas Litmus biru kepada warna merah.
Older Post | Newer Post